15 1 0 4000 1 https://haktanbozer.com.tr 300

Pace DS830NDS Tamiri

D-Smart ın 2012-2013 yılları arasında verdiği Pace marka DS830NDS modelli uydu alıcısını kullanıyorduk. Son günlerde 1-1.5 saat boyunca açık kalınca kendini resetlemeye başladı. Birden boot ekranına geçiyordu. Sorunun yazılımsal olduğunu düşünüp fabrika ayarlarına sıfırladım. Ardından sorun devam etti.

Daha sonrasında cihazda görüntü donmaya başladı. Canlı yayınlar ses olarak oynatılıyordu fakat ekranda görüntü sabitti. Ön paneldeki saat sapıtıyordu. Arkasındaki açma/kapama tuşuna basıp cihazı kapatıyorduk. Açtığımızda sorun çözülmüş oluyordu. Ama bir süre sonra yeniden tekrarlıyordu.

Birkaç gün sonra cihaz hiç tepki vermemeye başladı. Ön panelde çalıştığına dair herhangi bir tepki yoktu. Arkadaki tuşu açık konumdayken cihazı adaptöre takıp, adaptörü prizden çıkardığım zaman adaptörün ışığı anında sönüyordu. Tuş kapalı konumda yaptığımda ise adaptörün ışığının sönmesi zaman alıyordu. Yani adaptör sağlamdı ve başka bir sorun vardı. Ayrıca Ethernet girişinden internete bağlandığı zaman modem üzerinden bağlantı sağlandığı gözüküyordu.

Cihazın mülkiyeti bize ait olduğu için tamir etmeye karar verdim ve araştırmaya başladım.

Yaptığım araştırmalar sonucu cihazdaki tüm kondansatörleri değiştirmem gerektiğini öğrendim ve cihazı açmaya başladım.

İlk önce üst kapağını çıkardım. Üst kapağında Torx T10H vida kullanılmış. Xiaomi Mijia Wiha Tornavida Seti sayesinde vidaları açtım. Üst kapakta sadece sağ ve sol uçlarda vida kullanılmış. Hafifçe ters yöne doğru çekince kapağın açıldığını göreceksiniz.

Cihazın arka tarafındaki plakada da Torx T10 veTorx T10H vida kullanılmış. Torx T10 vidayı da uzun zaman almış olduğum bir tornavida setinin yardımı ile açtım.

Ardından ön tarafındaki plakayı açtım. Burası da içe geçmeli şeklinde. Yan taraflardan gevşettim ve kendime doğru çektim. Kolayca açıkdı. USB girişinin orada da Torx T10H vida kullanılmış.

Uydu alıcısının anakartı ve kart okuyucusu ile başbaşa kaldım. Anakartta bulunan Torx T10H vidayı çıkardım. Anakartın sabitlendiği metal ayakları kargaburun yardımı ile gevşettim. Kart okuyucusu sadece metal ayaklar ile sabitlenmişti.

Anakartı ve kart okuyucusunu çıkardım. Ve kondansatörlerini okumaya başladım.

 

Anakarttaki kondansatörler şu şekilde

220uF 25V 9 tane
470uF 10V 3 tane
470uF 16V 1 tane
1000uF 6.3V 1 tane
47uF 25V 5 tane

 

Bu liste ile bir elektronikçiye gittim. 470uF 10V yerine 470uF 16V, 47uF 25V  yerine 47uF 63V verebileceğini söyledim. Sorun çıkmayacağını söyledi. Ben de sorun olmayacağını düşündüğüm için aldım. Hatta az önce yazdığım listedeki kondansatörlerden birer tane fazla aldım. Montaj aşamasında sorun yaşarsam bir daha git gel yapmak istemedim.

Kondansatör değişimi işlemine başlamadan önce kart okuyucunun flex kablosunu cihazın anakartından çıkardım. Hafifçe kendinize doğru çektiğinizde geliyor. Orantısız güç uygulamayın yoksa flex kablosu kopabilir ve temin etmede zorlanabilirsiniz.

 

Lehim yaparken kullandığım dört ekipman vardı. Havya, lehim pompası, lehim teli ve eski bir bez.

Kullandığım havya Class markasının ZD-110 modeli. 40 W gücünde bir havya. Bir miktar yetersiz kaldı diyebilirim.

Kullandığım lehim pompası Class markasının ZD-809 modeli. Kondansatörleri alırken aldım. İşimi gördü.

 

Bu cihazda kondansatör değiştirirken dikkat edeceğiniz iki temel şey var. Kondansatörler fabrikasyon olarak soğuk lehim yapılmış (yani sanırım öyle deniyor :D). Ayrıca ayakları sağ veya sol tarafa eğilmiş durumda. Bundan dolayı beni biraz zorladı. Ben de şöyle bir çözüm buldum. Önce kondansatör ayaklarını kargaburun ile biraz düz hale getirdim. Ardından çok ufak yeni lehim yaptım. İyice ısınmasını bekledim ve lehim pompası yardımıyla lehimi söktüm. Bu şekilde kondansatör lehimlerini daha kolay söktüm. Ayrıca ara sıra havyanın ucunu eski bez yardımı ile temizledim. Sizde lehim süngeri olursa daha faydalı olur. Sizde havya yoksa 40W değerinden daha yüksek (örneğin 60W gibi) alın derim. Kullandığım havya işimi gördü fakat sanırım gücü düşük olduğu için daha uzun süre ısındıktan sonra daha iyi iş yapmaya başladı.

 

Tüm kondansatörleri tek tek değiştirdikten sonra cihazı toplamaya başladım. Toplaması da sökmesi ile aynı. Vereceğim bir ipucu yok.

 

Ardından cihazı çalıştırmaya karar verdim. Önce arkasındaki anahtarı açık konuma getirdim ve sadece adaptör ile elektriğe taktım. Panelinde önce boot yazısı sonra LoAd yazısı belirdi. Birkaç dakika bekledim değişen bir şey olmadı. Herhangi bir anormal ses gelmedi. Ben de fişten söküp, HDMI ve Uydu kablosu bağlantıları ile televizyona bağladım. Önce boot yazısı belirdi ve D-Smart logosu gözüktü. Ardından yazılım yüklemesi ekranı belirdi. Yaklaşık 5 dakika sonra cihaz normal bir şekilde açıldı. Cihazı kapatıp D-Smart kartını taktım. Şifreli kanallar da normal bir şekilde geldi. Görüntü ve seste herhangi bir sorun yoktu. İnternete bağlayıp D-Smart Go özelliğini test etmeye başladım. USB bellek taktım. Herhangi bir sorun olmadan bu özelliği de çalıştı. Ardından yayın kaydetmeyi denedim. Herhangi bir hata vermeden kaydı yaptı. Kısacası tüm fonksiyonları aktif bir şekilde çalıştı ve sorunum çözüldü.

 

Bu tamiratın bedeli (tabii ki ekipmanlar haric) sadece 9.5TL oldu.

 

Eğer sizde de benzer açılıp kapanma, donma veya açılmama sorunu varsa bu şekilde tamir etmeyi deneyebilirsiniz.

 

Paylaş:
Önceki Yazı
VOD Nedir?
Sıradaki Yazı
Profilo CM1201DTR Kullanım Kılavuzu