15 1 0 4000 1 https://haktanbozer.com.tr 300

Common Interface Nedir?

Ortak Arayüz olarak çevirilen Common Interface teknolojisi dijital video yayında kullanılır.  Ödemeli TV kanallarının şifresini çözmeyi sağlayan bir teknolojidir. Ödemeli TV yayını yapan şirketler hangi şifreleme yöntemini kullanacaklarını seçmek ister. Ortak Arayüz, çeşitli şifreleme şemaları için değiştirilebilir.

Ortak Arayüz, TV alıcısı (TV veya set üstü kutusu ) ile TV sinyalini şifreleyen modül (CAM) arasındaki bağlantıdır. CAM modülü, daha sonra, erişim anahtarları ve izinleri içeren ödemeli abone kartını kabul eder.

TV kanallarının ayarlanması ve RF sinyalinin demodülasyonu için TV veya set-top box sorumludur. CAM ise CA’nın şifrelenmesinden sorumludur. Ortak Arabirim, birbirleriyle iletişim kurmasını sağlar. Tüm Ortak Arayüz ekipmanı EN 50221-1997 standardına uygun olmalıdır. Bu, bir DTV alıcısındaki bir koşullu erişim modülünün (CAM) farklı türde kriptografiye uyarlanması için eklenmesini sağlayan tanımlı bir standarttır. EN 50221 spesifikasyonu birçok modül türüne izin verir.

Bir DVB alıcısı, Ortak Arabirimi (CI) destekli bir veya iki yuvaya sahip olabilir. CI, koşullu erişim modülü ( PCMCIA ) konnektörünü kullanır ve Common Scrambling Algorithm (CSA) ile uyumludur. Bu tür bir alıcının bazı milisaniye aralıklarında DES ( Data Encryption Standard ) anahtarlarını kabul edebilmesi gerektiğini belirten normatif, ve özel kanalları belirli bir algoritmaya göre çözmek için kullanılır.

Bu algoritmaları yayıncı şirketler seçer. Her biri kendi algoritmalarını kullanır. Belirli tanımlanmış bir standart yoktur.

Tam MPEG-2 aktarım veri akışı demodülatörden ve hata düzeltme ünitelerinden çıktığında, DTV Alıcı , alıcıdaki MPEG çoğullayıcı tarafından işlenmeden önce Ortak Arayüze takılı karttan gönderir. Birkaç CI kartı mevcutsa, MPEG aktarım veri akışı tüm bu kartlardan sırayla geçirilecektir.

Gömülü bir CAM, CPU yazılımında olabileceği gibi, fiziksel olarak mevcut olmayabilir. Böyle bir durumda, sadece CAM içinde akıllı kart okuyucusu takılıdır ve PCMCIA tip CI yuvaları kullanılmaz.

Ortak Arayüz kriptografi sorunlarını çözmek için oluşturulmuş olsa bile, Web Browser , iDTV ( Interactive Television ), vb. gibi diğer modüller kullanılarak başka işlevlere de sahip olabilir.

Avrupa’da, tüm iDTV terminallerinde DVB-CI zorunludur.

Koşullu erişim modülü (CAM) 

Abone CAM’a şifrelenmiş bir MPEG taşıma akışı gönderir . Sonrasında CAM şifresi çözülmüş nakil akımını ana bilgisayara geri gönderir. CAM genellikle bir akıllı kart okuyucu içerir. Bazı yayıncı şirketlerin CAM modüllerinde ek olarak kart bulunur. Modül ve varsa kartı yayıncı şirket müşteriye ücretli veya ücretiz olarak sunar.

CI +

CI + ( CI Plus veya Common Interface Plus olarak da bilinir), orijinal DVB Ortak Arabirim standardını (DVB-CI, v1) genişleten bir belirtimdir. CI + tarafından sunulan ana ilaveli bir CI + koşullu erişim modülü ( CICAM , CI + CAM daha kesin bir kısaltma gibi gözükürken ) ve televizyon alıcısı (Host) arasında kopya koruma biçimidir. CI +, DVB-CIv1 ile geriye dönük uyumludur. CIv1 CI-yuvasına sahip eski televizyon alıcıları, CI + CAM ile kullanılabilir ve bunun tersi de sadece CI + korumalı olarak işaretlenmeyen TV programlarının görüntülenmesi için kullanılabilir.

Ülkemizde CI + şeklinde kullanılır. D-Smart (D-Fix), Filbox, Tivibu (Akıllı Kart), Kablo TV (CONAX Modül) gibi şirketler bu hizmeti sağlar.

 

 

Bu ifadeyi modemlerin üzerinde görmüşsünüzdür. Hatta tam olarak <a href=”https://haktanbozer.com.tr/nedir/modem-nedir/”>Modem</a>/Router olarak geçer. Peki bu router nedir?

Yönlendirici (İngilizce olarak router), aynı ağ iletişim kurallarını kullanan iki bilgisayar ağı arasında veri çerçevelerinin iletimini sağlayan bir ağ donanımıdır. Yönlendirme için OSI yedi katman modelinin üçüncüsü olan ağ katmanı kullanılır. Genellikle bu iş için özel üretilmiş donanımlar varsa da birden çok arayüzü olan bilgisayarlar da yazılım desteğiyle yöneltici olarak çalışabilirler. Bu durum sahip olduğunuz router cihazına bağlıdır. Yüzeysel bir anlatım yapmış olursam<a href=”https://haktanbozer.com.tr/nedir/dsl-teknolojisi-nedir/”> xDS</a>L bağlantınızı alıp bunu kablolu veya kablosuz olarak kullanmanızı sağlayan cihazdır.

 

Ev kullanıcıları için ek bir router cihazına gerek yoktur. Çünkü internet servis sağlayıcılarının kullanıcılara vermiş olduğu cihazlar hem <a href=”https://haktanbozer.com.tr/nedir/modem-nedir/”>modem</a> hem router özelliği taşır. Eğer kendiniz aldıysanız da zaten modem router olan bir cihaz almışsınızdır.

 

Bir router bir modeme bağlıdır. Yukarıda dediğim gibi sıradan bir ev kullanıcısı olduğunuzda zaten ikisi aynı cihaz oluyor. Router, <a href=”https://haktanbozer.com.tr/nedir/modem-nedir/”>Modem</a>den tek bir IP adresi alır. Diğer tüm cihazlar router cihazınıza bağlanır. Router üzerinden onlara internet erişimi sağlar. Ancak bir modem olmadan bir router cihazına bağlanamazsınız. Router, internet sinyalini alan bir Ethernet kablosu üzerinden modeme bağlanır.

 

Paylaş:
Ulam:Nedir?
Önceki Yazı
Philips TV Kanal Listesi Ayarlama
Sıradaki Yazı
İçme Suyu Arıtımı