15 1 0 4000 1 https://haktanbozer.com.tr 300

Encephalitozoon Cuniculi Nedir?

Encephalitozoon cuniculi tavşanlarda ölümcül infeksiyona neden olan bir parazit etkenidir.

Özellikle bağışıklık problemleri ile seyreden hastalıkları bulunan insanların duyarlı olduğu ve insanlara bulaşması mümkün olduğundan tüm tavşan sahiplerinin bu hastalık hakkında bilgilendirilmesi önem taşımaktadır.

 

Nasıl Bulaşır?

E.cuniculi’nin sporlarını idrar yoluyla saçarlar. Diğer tavşanlar idrarla kirlenmiş yiyecek ve suyun sindirimi ile hastalığa yakalanırlar. Gebelik sırasında da yavruya infeksiyon geçişi gerçekleşebilir.

Parazit bir tavşanın sindirim geçiş yaptırdıktan sonra kan aracılığı ile karaciğer, böbrek ve sinir merkezi sistemi (beyin ve omurilik) organlarına taşınır. Karaciğer, böbrek, beyin ve omurilikte bulunan hücrelerin rupturu ve inflamasyonu oluşur ve klinik bulgular ortaya çıkar. Evcil tavşanların sadece% 6’sı hastalıklarını göstermektedir. Bu tavşanların çoğunun hayatta kalma şansı çok az olmaktadır.

Gebelik sonrası yavrularda göze çarpan belirtiler: Katarakt ve lens yırtılmasıdır. Ciddi ve ağrılı bir göz içi iltihaplanmasına (üveit) neden olur. Yetişkin tavşanlarda klinik belirtiler:

  • Nörolojik hastalık – baş eğikliği, dengesizlik, arka bacak güçsüzlüğü, boyun spazmı ve üriner inkontinans
  • Böbrek hastalıkları
  • Göz hastalıkları

Travma, kalıtsal konjenital anormallikler, apse, orta kulak infeksiyonları, Listeria infeksiyonu, Toksoplazma infeksiyonu ve kurşun toksisitesi gibi tavşanlarda baş eğimi ve nörolojik belirtiler başlıklı hastalıklar ayırıcı tanıda yer almalıdır.

 

Kontrolü ve Önlemesi

 

İdeal olarak, tüm tavşan sahiplerinin özellikle tavşanın gebeliği öncesinde test edilmesi önem taşır ve test sonuçları alınana kadar (genellikle iki – üç hafta) izole edilmesi önerilir. Yeni bir tavşan sahiplenildiğinde durumda; testin yapılması halinde eğer pozitif sonuç alınırsa, bir ay sonrasında testin tekrarı önerilir ve negatif sonuç elde edildiğinde, 28 gün süreyle tedavi edilmesi önerilir.

Tavşanların bir arada bulunduğu ortamlarda, infeksiyon riski oldukça yüksektir. Bu yüzden bir popülasyona tavşan girmeden önce laboratuvarımızda E.cuniculi ‘ye yönelik serumdan gerçekleştirilecek ELISA testinin yapılması önerilir.

 

Alıntıdır

 

 

Paylaş:
Ulam:Nedir?
Önceki Yazı
Tp-Link Archer VR400 V3 Datasheet
Sıradaki Yazı
TP-Link Archer VR400 V2 Datasheet