15 1 0 4000 1 https://haktanbozer.com.tr 300

Lesitin Nedir?

Lesitin, amfifilik olan hayvan ve bitki dokularında meydana gelen herhangi bir sarı-kahverengi yağlı madde grubunu belirtmek için kullanılan genel bir terimdir – bunlar hem suyu hem de yağlı maddeleri çeker (ve dolayısıyla hem hidrofilik hem de lipofiliktir) ve gıda dokularını yumuşatmak için kullanılır, emülsifiye edici, homojenleştirici sıvı karışımlar ve yapışkan malzemeleri itici.

Lesitinler, fosfatidilkolin, fosfatidiletanolamin, fosfatidilinositol, fosfatidilserin ve fosfatidik asit dahil gliserofosfolipidlerin karışımlarıdır.

Lesitin ilk olarak 1845’te Fransız kimyager ve eczacı Théodore Gobley tarafından izole edildi. 1850’de fosfatidilkolin lesitin adını verdi. Gobley orijinal olarak lesitini yumurta sarısından izole etti—λέκιθος lekithos Antik Yunancada “yumurta sarısı” anlamına gelir ve 1874’te fosfatidilkolinin tam kimyasal formülünü oluşturdu; arada, çeşitli biyolojik konularda lesitinin varlığını kanıtladı, venöz kan dahil, insan akciğerlerinde, safrada, insan beyin dokusunda, balık yumurtalarında, balık yumurtasında ve tavuk ve koyun beyninde.

Lesitin, heksan, etanol, aseton, petrol eteri veya benzen gibi çözücüler kullanılarak kimyasal olarak kolaylıkla özütlenebilir; veya ekstraksiyon mekanik olarak yapılabilir. Genellikle yumurta sarısı, deniz kaynakları, soya fasulyesi, süt, kolza tohumu, pamuk tohumu ve ayçiçek yağı gibi kaynaklardan elde edilebilir. Suda çözünürlüğü düşüktür, ancak mükemmel bir emülgatördür. Sulu çözeltide, fosfolipidleri, hidrasyona ve sıcaklığa bağlı olarak ya lipozomlar, iki tabakalı tabakalar, miseller ya da katmanlı yapılar oluşturabilir. Bu, genellikle amfipatik olarak sınıflandırılan bir tür yüzey aktif madde ile sonuçlanır. Lesitin, gıda katkı maddesi ve besin takviyesi olarak satılmaktadır. Pişirmede, bazen bir emülgatör olarak ve örneğin yapışmaz pişirme spreyinde yapışmayı önlemek için kullanılır.

 

Üretimi

Gıda üreticileri tarafından kullanılan ticari lesitin, yağdaki fosfolipidlerin bir karışımıdır. Lesitin, özütlenen tohumların yağının su ile gamının giderilmesiyle elde edilebilir. Çeşitli fosfolipidlerin bir karışımıdır ve bileşim lesitinin kökenine bağlıdır. Lesitin ana kaynağı soya fasulyesi yağıdır. AB’nin gıdalardaki alerjen ilavelerini beyan etme zorunluluğu nedeniyle, genetiği değiştirilmiş ürünlerle ilgili düzenlemelere ek olarak, diğer lesitin kaynaklarına (ayçiçeği lesitini gibi) kademeli bir geçiş gerçekleşmektedir. Soya ve ayçiçeğinden elde edilen lesitindeki ana fosfolipidler, fosfatidil kolin, fosfatidil inositol, fosfatidil etanolamin, fosfatidilserin ve fosfatidik asittir. Genellikle sırasıyla PC, PI, PE, PS ve PA olarak kısaltılırlar. Saflaştırılmış fosfolipidler ticari olarak firmalar tarafından üretilmektedir.

 

Hidrolize Lesitin

Eklendiği ürüne uygun hale getirmek için lesitinin performansını değiştirmek için enzimatik olarak hidrolize edilebilir. Hidrolize lesitinlerde, fosfolipidlerin bir kısmı, fosfolipaz tarafından uzaklaştırılan bir yağ asidine sahiptir. Bu tür fosfolipidlere lizofosfolipidler denir. En yaygın olarak kullanılan fosfolipaz, gliserolün C2 pozisyonundaki yağ asidini uzaklaştıran fosfolipaz A2’dir. Lesitinler ayrıca fraksiyonlama adı verilen bir işlemle de değiştirilebilir. Bu işlem sırasında, lesitin bir alkol, genellikle etanol ile karıştırılır. Fosfatidilkolin gibi bazı fosfolipidler etanolde iyi çözünürlüğe sahipken, diğer fosfolipidlerin çoğu etanol içinde iyi çözünmez. Etanol, lesitin çamurundan ayrılır, ardından etanol, fosfatidilkolinle zenginleştirilmiş bir lesitin fraksiyonu elde etmek için buharlaştırma yoluyla çıkarılır.

 

Bir lesitin kaynağı olarak genetiği değiştirilmiş ürünler

Yukarıda açıklandığı gibi, lesitin yüksek oranda işlenir. Bu nedenle, elde edildiği orijinal GD mahsulden elde edilen genetiği değiştirilmiş (GM) protein veya DNA genellikle tespit edilemez – başka bir deyişle, GD olmayan mahsullerden türetilen lesitin‘den önemli ölçüde farklı değildir. Bununla birlikte, genetiği değiştirilmiş gıdalarla ilgili tüketici endişeleri, lesitin gibi GD gıdalardan yüksek oranda saflaştırılmış türevlere kadar uzanmıştır. Bu endişe, 2000 yılında, lesitin de dahil olmak üzere GDO’lardan türetilen katkı maddelerini içeren gıdaların etiketlenmesini gerektiren Komisyon Yönetmeliği (EC) 50/2000’in kabul edildiği 2000 yılında AB’de politika ve düzenleyici değişikliklere yol açmıştır. Lesitin gibi türevlerin kaynağını tespit etmek neredeyse imkansız olduğundan, Avrupa düzenlemeleri, Avrupa’da lesitin satmak isteyenlerin titiz, ancak temel bir kimlik koruma sistemi (IP) kullanmasını şart koşuyor.

 

Özellikleri ve Uygulamaları

Lesitinler, emülsifikasyon ve yağlayıcı özelliklere sahiptir ve bir yüzey aktif maddedir. İnsanlar tarafından tamamen metabolize edilebilirler (bkz. inositol), bu nedenle insanlar tarafından iyi tolere edilirler ve yutulduğunda toksik değildirler; diğer bazı emülgatörler sadece böbrekler yoluyla atılabilir.

 

Ticari soya fasulyesinden elde edilen lesitinin ana bileşenleri şunlardır:

  • %33–35 Soya fasulyesi yağı
  • %20–21 Fosfatidilinositoller
  • %19–21 Fosfatidilkolin
  • %8-20 Fosfatidiletanolamin
  • %5-11 Diğer fosfatidler
  • %5 Serbest karbonhidratlar
  • %2–5 Steroller
  • %1 Nem

Lesitin, insan gıdası, hayvan yemi, ilaç, boya ve diğer endüstriyel uygulamalardaki uygulamalar için kullanılır.

 

Uygulamalar şunları içerir:

  • İlaç endüstrisinde ıslatıcı ajan, stabilize edici ajan ve kolin zenginleştirme taşıyıcısı olarak görev yapar, emülsifikasyona ve kapsüllemeye yardımcı olur ve iyi bir dispersiyon ajanıdır. İntravenöz yağ infüzyonlarının üretiminde ve terapötik kullanım için kullanılabilir.
  • Hayvan yemlerinde yağ ve proteini zenginleştirir ve peletleşmeyi geliştirir.
  • Boya endüstrisinde, boya ve baskı mürekkebi ile yüzeyler için koruyucu kaplamalar oluşturur, antioksidan özelliklere sahiptir, pas önleyici olarak yardımcı olur, renk yoğunlaştırıcı bir madde, katalizör, yumuşatma yardımcı modifiye edici ve dispersiyon yardımcısıdır; iyi bir stabilizasyon ve süspansiyon ajanı, emülgatör ve ıslatıcı ajandır, birkaç pigmentin homojen karışımını korumaya yardımcı olur, metal oksit pigmentlerinin öğütülmesine yardımcı olur, yayılma ve karıştırma yardımcısıdır, pigmentlerin sertleşmesini önler, sudaki köpüğü ortadan kaldırır bazlı boyalar ve lateks bazlı boyaların hızlı dağılmasına yardımcı olur.
  • Lesitin ayrıca plastikler için bir ayırma maddesi, motor yağlarında çamur önleyici katkı maddesi, benzinde zamk önleyici madde ve tekstil, kauçuk ve diğer endüstrilerde bir emülgatör, yayma maddesi ve antioksidan olarak kullanılabilir.

 

Alıntıdır

Paylaş:
Ulam:Nedir?
Etiket:,
Önceki Yazı
Franke Ürünlerinin Kullanım Kılavuzunu Edinme
Sıradaki Yazı
Zener Diyot Nedir?