15 1 0 4000 1 https://haktanbozer.com.tr 300

I/O Nedir?

Bilgisayar sistemlerinde, İngilizce hali ile input/output (Kısaltma olarak I/O, io veya IO kullanılabilir), Türkçe hali ile giriş/çıkış veya girdi/çıktı, bir bilgi işleme sistemi ile dış dünya arasındaki iletişim olarak tanımlanabilir. Bilgi işlem sistemlerindeki farklı fonksiyonel birimler veya alt sistemler arasındaki iletişimi ya da bu arayüzlere doğrudan bilgi sinyallerinin gönderilmesidir.

Girdiler, sistem tarafından değişik birimler aracılığıyla alınan sinyallerdir. Çıktılar ise sistemden gönderilen sinyalleri ifade etmektedir.

I/O aygıtları, bir kişi veya başka bir sistem tarafından herhangi bir bilgisayarla iletişim kurma amacıyla kullanılan donanım parçalarıdır. Örneğin, bir klavye bilgisayar için bir giriş aygıtı iken, monitörler bilgisayar için çıktı aygıtlarıdır. Modem, ağ kartı gibi bilgisayarlar arasındaki iletişim kurmaya yarayan aygıtlar, genellikle hem giriş hem de çıkış işlemlerini gerçekleştirir.

Bir cihazın giriş cihazı veya çıkış cihazı olarak tanımlanması nasıl bakıldığına göre değişir. Fareler ve klavyeler, kullanıcıların oluşturduğu fiziksel hareketleri alır ve bunları bir bilgisayarın anlayabileceği giriş sinyallerine dönüştürür. Bu cihazlardan gelen çıktılar, bilgisayarların girdisidir. Benzer bir şekilde, yazıcılar ve monitörler, bilgisayarların girdi olarak verdiği sinyalleri alır ve bu sinyalleri kullanıcıların anlayabileceği bir çıktıya dönüştürür.

Bilgisayar mimarilerinde, CPU‘nun bireysel talimatları kullanarak doğrudan okuyabildiği veya yazabildiği CPU ve ana belleğin kombinasyonu, bir bilgisayarın beyni olarak kabul edilmektedir. Örneğin bir disk sürücüsünden veri okuyarak CPU/bellek birleşiminden veya CPU‘dan herhangi bir bilgi aktarımı I/O olarak kabul edilir. CPU ve destekleyici devresi, aygıt sürücülerinin uygulanmasında olduğu gibi düşük seviyeli bilgisayar programlamasında kullanılan bellek eşlemeli I/O sağlayabilir veya I/O kanallarına erişim sağlayabilir. Bir I/O algoritması, disk sürücüsü gibi ikincil bir depolama aygıtıyla veri alışverişi yaparken yerellikten yararlanmak ve verimli bir şekilde çalışmak için tasarlanmış bir algoritmadır.

Paylaş:
Ulam:Nedir?
Önceki Yazı
Kale Kilit 164 YGS SE
Sıradaki Yazı
C Kodu ile Üçgen Kontrolü