15 1 0 4000 1 https://haktanbozer.com.tr 300

AGP Nedir?

İngilizce Accelerated Graphics Port (AGP), Türkçe Hızlandırılmış Grafik Bağlantı Noktası, 3B bilgisayar grafiklerinin hızlandırılmasına yardımcı olmak için bir video kartını bir bilgisayar sistemine takmak için tasarlanmış bir paralel genişletme kartı standardıdır. Başlangıçta, video kartları için PCI tipi bağlantıların halefi olarak tasarlandı. 2004’ten bu yana AGP, paralel yerine seri olan PCI Express (PCIe) lehine aşamalı olarak kaldırılmıştır; 2008’in ortalarına kadar PCI Express kartları piyasaya hakim oldu ve GPU üreticileri ve eklenti kartı ortakları sonunda PCI Express lehine arayüz desteğini bırakmasıyla birlikte sadece birkaç AGP modeli mevcuttu.

 

PCI’a göre avantajlar

Bilgisayarlar giderek daha fazla grafik odaklı hale geldikçe, birbirini izleyen nesil grafik bağdaştırıcıları, paylaşılan bant genişliğine sahip bir veri yolu olan PCI‘ın sınırlarını zorlamaya başladı. Bu, grafik adaptörlerine adanmış bir “veri yolu” olan AGP‘nin geliştirilmesine yol açtı.

AGP ağırlıklı olarak PCI tabanlıdır ve aslında AGP veri yolu, geleneksel PCI veri yolunun bir üst kümesidir ve AGP kartlarının PCI kartları gibi davranması gerekir.

AGP‘nin PCI‘a göre birincil avantajı, PCI veri yolunu paylaşmak yerine yuva(lar) ve işlemci arasında özel bir yol sağlamasıdır. Veri yolu için çekişme eksikliğine ek olarak, doğrudan bağlantı daha yüksek saat hızlarına izin verir.

İkinci büyük değişiklik, AGP‘nin bir PCI işleminin adres ve veri fazlarının ayrıldığı bölünmüş işlemleri kullanmasıdır. Kart birçok adres aşaması gönderebilir ve ana bilgisayar bunları sırayla işler. Bu, okuma işlemleri sırasında veriyolu boştayken uzun gecikmeleri önler.

Üçüncüsü, PCI veri yolu basitleştirilmiştir. Uzunluğu FRAME# ve STOP# sinyalleri kullanılarak döngüsel olarak anlaşılan PCI veri yolu işlemlerinden farklı olarak, AGP aktarımları her zaman 8 bayt uzunluğundadır ve toplam uzunluk talebe dahildir. Ayrıca, her kelime için IRDY# ve TRDY# sinyallerini kullanmak yerine, veriler dört saat döngüsünden oluşan bloklar halinde aktarılır (AGP 8× hızında 32 kelime) ve duraklamalara yalnızca bloklar arasında izin verilir.

Son olarak, AGP (AGP 1.0 ve AGP 2.0‘da isteğe bağlı, AGP 3.0‘da zorunlu) yan bant adreslemeye izin verir, bu da adres ve veri yollarının ayrıldığı, böylece adres fazının ana adres/veri (AD) hatlarını hiç kullanmadığı anlamına gelir. Bu, diğer AGP verilerinin ana 32 adres/veri (AD) hattı üzerinden akarken grafik denetleyicisinin yeni AGP istekleri gönderebileceği ekstra bir 8 bitlik “Yan Bant Adresi” veriyolu eklenerek yapılır. Bu, geliştirilmiş genel AGP veri çıkışı ile sonuçlanır.

Bellek okuma performansındaki bu büyük gelişme, bir AGP kartının dokuları doğrudan sistem RAM‘inden okumasını pratik hale getirirken, bir PCI grafik kartının bunu sistem RAM’inden kartın video belleğine kopyalaması gerekir. Sistem belleği, doku depolaması için gerektiği gibi ana belleği bölüştüren grafik adresi yeniden eşleme tablosu (GART) kullanılarak sağlanır. AGP‘nin kullanabileceği maksimum sistem belleği miktarı, AGP açıklığı olarak tanımlanır.

 

Alıntı
Paylaş:
Ulam:Nedir?
Önceki Yazı
PCIe nedir?
Sıradaki Yazı
AHCI Nedir?