15 1 0 4000 1 https://haktanbozer.com.tr 300

CDN Nedir?

İngilizce hali ile Content Delivery Network, Türkçe hali ile içerik dağıtım ağı, coğrafi olarak dağıtılan proxy sunucular ve veri merkezleri ağıdır. Amaç, hizmeti son kullanıcılar için mekansal olarak dağıtarak yüksek kullanılabilirlik ve performans sağlamaktır. CDN‘ler, 1990’ların sonlarında İnternet’in insanlar ve işletmeler için kritik bir görev aracı olmaya başlamasıyla İnternet’in performans darboğazlarını hafifletmenin bir yolu olarak ortaya çıkmıştır. O zamanlardan beri, CDN‘ler, web nesneleri (metin, grafik ve komut dosyaları), indirilebilir nesneler (medya dosyaları, yazılımlar, çeşitli belgeler), uygulamalar (e-ticaret siteleri, çeşitli portallar), canlı akış dahil olmak üzere bugün İnternet içeriğinin büyük bir bölümüne hizmet edecek şekilde büyümüştür.

CDN‘ler internet ekosistemindeki bir katmandır. Çoğu büyük firmalar, içeriklerini son kullanıcılarına stabil bir şekilde ulaştırmak için CDN operatörleri ile çalışırlar.

 

Teknolojisi

CDN sunucuları, genellikle birden fazla yerde, çoğunlukla birden çok İnternet omurgası üzerinden dağıtılır. Avantajlar arasında bant genişliği maliyetlerini düşürme, sayfa yükleme sürelerini iyileştirme veya içeriğin küresel kullanılabilirliğini artırma yer alır. Bir CDN‘yi oluşturan düğümlerin ve sunucuların sayısı mimariye bağlı olarak değişir, bazıları birçok uzak varlık noktasında (PoP‘ler) on binlerce sunucuyla binlerce düğüme ulaşır. Diğerleri küresel bir ağ kurar ve az sayıda coğrafi PoP sahiptir.

İçerik istekleri, genellikle bir şekilde optimal olan düğümlere algoritmik olarak yönlendirilir. Performans için optimize ederken, kullanıcıya içerik sunmak için en iyi konumlar seçilebilir. Bu, yerel ağlar arasında teslimatı optimize etmek için en az atlama, istekte bulunan istemciden en düşük ağ saniyesi sayısı veya sunucu performansı (hem güncel hem de geçmiş) açısından en yüksek kullanılabilirlik konumları seçilerek ölçülebilir. Maliyet için optimize ederken, bunun yerine en ucuz olan yerler seçilebilir. Optimal bir senaryoda, ağın ucundaki son kullanıcıya yakın olan uç sunucular performans veya maliyet açısından bir avantaja sahip olabileceğinden, bu iki hedef aynı hizaya gelme eğilimindedir.

Çoğu CDN sağlayıcısı, hizmetlerini Amerika Birleşik Devletleri, Uluslararası veya Küresel, Asya-Pasifik vb. gibi istenen kapsama bağlı olarak değişen, tanımlanmış bir PoP seti üzerinden sağlayacaktır. Bu PoP setleri “kenarlar” olarak adlandırılabilir. uç düğümler”, “uç sunucular” veya “uç ağlar”, CDN varlıklarının son kullanıcıya en yakın kenarı olacaklardır.

 

Güvenlik ve Gizlilik

CDN sağlayıcıları, ağlarını kullanan içerik sağlayıcılar tarafından ödenen doğrudan ücretlerden veya komut dosyaları müşterinin web sitelerine tarayıcı kaynaklı olarak yüklenirken toplanan kullanıcı analizlerinden ve izleme verilerinden yararlanır. Bu nedenle, bu hizmetler davranışsal hedefleme amacıyla potansiyel gizlilik ihlali olarak işaret edilmekte ve kaynakların tek kaynaktan sunulmasını ve önbelleğe alınmasını geri yüklemek için çözümler oluşturulmaktadır.

JavaScript sunan CDN‘ler, onları kullanan sayfalara kötü amaçlı içerik enjekte etmenin bir yolu olarak da hedeflenmiştir. Alt Kaynak Bütünlüğü mekanizması, sayfanın, içeriği bilinen ve web sitesi yazarı tarafından referans verilen bir karma ile sınırlandırılmış bir komut dosyası yüklemesini sağlamak için oluşturulmuştur.

 

Alıntıdır
Paylaş:
Ulam:Nedir?
Etiket:,
Önceki Yazı
E-İmza Geçerlilik Süresini Nasıl Öğrenirim?
Sıradaki Yazı
DMARC Nedir?