15 1 0 4000 1 https://haktanbozer.com.tr 300

DBMS Nedir?

İngilizce hali ile Database Management System, Türkçe hali ile Veritabanı Yönetim Sistemi, kullanıcıların veri tabanına erişimi tanımlamasını, oluşturmasını, sürdürmesini ve kontrol etmesini sağlayan bir yazılım sistemi olarak tanımlamaktadır. DBMS olarak MySQL, PostgreSQL, Microsoft SQL Server, Oracle Database ve Microsoft Access örnek gösterilebilir.

DBMS kısaltması bazen, ilişkisel için RDBMS, nesne (yönelimli) için OODBMS ve nesne-ilişkisel model için ORDBMS ile temeldeki veritabanı modelini gösterecek şekilde genişletilir. Diğer uzantılar, dağıtılmış bir veritabanı yönetim sistemleri için DDBMS gibi bazı diğer özellikleri gösterebilir.

Bir DBMS tarafından sağlanan işlevsellik büyük ölçüde değişebilir. Temel işlevsellik, verilerin depolanması, alınması ve güncellenmesidir. Codd, tam teşekküllü bir genel amaçlı VTYS’nin sağlaması gereken aşağıdaki işlevleri ve hizmetleri önemektedir:

  • Veri depolama, alma ve güncelleme
  • Meta verileri açıklayan, kullanıcı tarafından erişilebilen katalog veya veri sözlüğü
  • İşlemler ve eşzamanlılık için destek
  • Veritabanının zarar görmesi durumunda kurtarma olanakları
  • Erişim yetkilendirmesi ve verilerin güncellenmesi için destek
  • Uzak konumlardan desteğe erişin
  • Veritabanındaki verilerin belirli kurallara uymasını sağlamak için kısıtlamaları zorlamak

DBMS‘nin, içe aktarma, dışa aktarma, izleme, birleştirme ve analiz yardımcı programları dahil olmak üzere veritabanını etkili bir şekilde yönetmek için gerekli olabilecek amaçlar için bir dizi yardımcı program sağlaması da genellikle beklenir. Veritabanı ile uygulama arayüzü arasında etkileşimde bulunan DBMS‘nin çekirdek kısmı bazen veritabanı motoru olarak adlandırılır.

Genellikle DBMS‘ler, statik ve dinamik olarak ayarlanabilen yapılandırma parametrelerine sahip olacaktır, örneğin, bir sunucudaki veritabanının kullanabileceği maksimum ana bellek miktarı. Eğilim, manuel yapılandırma miktarını en aza indirmektir ve gömülü veritabanları gibi durumlar için sıfır yönetimi hedefleme ihtiyacı çok önemlidir.

Büyük büyük kurumsal DBMS‘ler boyut ve işlevsellik açısından sürekli gelişmektedir.

Erken çok kullanıcılı DBMS, tipik olarak, uygulamanın yalnızca terminaller veya terminal öykünme yazılımı aracılığıyla erişimle aynı bilgisayarda bulunmasına izin verirdi. İstemci-sunucu mimarisi, uygulamanın bir istemci masaüstünde ve veritabanının bir sunucuda bulunduğu ve işlemenin dağıtılmasına izin verdiği bir gelişmeydi. Bu, uygulama sunucularını ve son kullanıcı arayüzüne sahip web sunucularını içeren çok katmanlı bir mimariye evrildi ve veritabanı yalnızca doğrudan bitişik katmana bağlı bir web tarayıcısı aracılığıyla.

Genel amaçlı bir DBMS, genel uygulama programlama arabirimleri (API) ve isteğe bağlı olarak SQL gibi veritabanı dilleri için uygulamaların veritabanıyla etkileşime girecek şekilde yazılmasına izin vermek için bir işlemci sağlayacaktır. Özel amaçlı bir DBMS, özel bir API kullanabilir ve özel olarak özelleştirilebilir ve tek bir uygulamaya bağlanabilir. Örneğin, bir e-posta sistemi, mesaj ekleme, mesaj silme, ek işleme, engellenenler listesi arama, mesajları bir e-posta adresiyle ilişkilendirme ve benzeri gibi genel amaçlı bir DBMS‘nin birçok işlevini yerine getirir, ancak bu işlevler, işlemek için gerekli olanlarla sınırlıdır.

 

Alıntıdır.

Paylaş:
Ulam:Nedir?
Önceki Yazı
HTML Yazı Fontu Ayarlama
Sıradaki Yazı
Yazılım Nedir?