MDM Nedir?
Mobile Device Management (MDM),Türkçe hali ile Mobil Cihaz Yönetimi, akıllı telefonlar, tablet bilgisayarlar ve dizüstü bilgisayarlar gibi mobil cihazların yönetimidir. MDM, genellikle belirli mobil cihaz satıcıları için yönetim özelliklerine sahip bir üçüncü taraf ürünü kullanılarak uygulanır. Kurumsal Mobilite Yönetimi ve Birleşik Uç Nokta Yönetimi ile yakından ilişkili olmasına rağmen, MDM her ikisinden de biraz farklıdır: MDM‘den farklı olarak EMM mobil bilgi yönetimi, BYOD, mobil uygulama yönetimi ve mobil içerik yönetimini içerirken UEM masaüstü bilgisayarlar, yazıcılar, IoT gibi uç noktalar için cihaz yönetimi sağlar. cihazlar ve giyilebilir cihazlar da vardır.
Genel Bakış
MDM, tipik olarak, son kullanıcı cihazlarının BT yönetimini basitleştirmek ve geliştirmek amacıyla, cihaz içi uygulamalar ve yapılandırmalar, kurumsal politikalar ve sertifikalar ile arka uç altyapısının bir kombinasyonunun dağıtımıdır. Modern kurumsal BT ortamlarında, yönetilen cihazların (ve kullanıcı davranışının) çokluğu ve çeşitliliği, cihazların ve kullanıcıların tutarlı ve ölçeklenebilir bir şekilde yönetilmesine olanak tanıyan MDM çözümlerinin kullanılmasını sağladı. MDM‘in genel rolü, bir miktar kullanıcı esnekliğini korurken cihaz desteklenebilirliğini, güvenliği ve kurumsal işlevselliği artırmaktır.
Birçok kuruluş, MDM ürünlerini/hizmetlerini kullanarak cihazları ve uygulamaları yönetmektedir. MDM, öncelikle kurumsal veri ayrımı, e-postaların güvenliğini sağlama, cihazlarda kurumsal belgelerin güvenliğini sağlama, kurumsal politikaları uygulama ve çeşitli kategorilerdeki dizüstü bilgisayarlar ve el bilgisayarları dahil olmak üzere mobil cihazları entegre etme ve yönetme ile ilgilenmektedir. MDM uygulamaları, şirket içi veya bulut tabanlı olabilir.
MDM‘in temel işlevlerinden bazıları şunlardır:
- Farklı kullanıcı ekipmanlarının tutarlı bir standart/desteklenen uygulama, işlev veya kurumsal politikalar kümesine göre yapılandırıldığından emin olmak.
- Ekipmanları, uygulamaları, işlevleri veya ilkeleri ölçeklenebilir bir şekilde güncelleme.
- Kullanıcıların uygulamaları tutarlı ve desteklenebilir bir şekilde kullanmasını sağlamak.
- Ekipmanın tutarlı bir şekilde çalışmasını sağlamak.
- İzleme ve izleme ekipmanı (ör. konum, durum, sahiplik, etkinlik).
- Ekipmanı uzaktan verimli bir şekilde teşhis edip giderebilmek.
MDM işlevselliği, cep telefonları, akıllı telefonlar, tablet bilgisayarlar, sağlamlaştırılmış mobil bilgisayarlar, mobil yazıcılar, mobil POS cihazları vb. dahil olmak üzere her tür mobil cihaz için uygulamaların, verilerin ve yapılandırma ayarlarının kablosuz dağıtımını içerebilir. Mobil Cihaz Yönetimi daha çok temel cihaz yönetimi ve mobil platformun kendisi hakkında daha az hale geldiğinden, masaüstü bilgisayarlar desteklenen sistemler listesine eklenmiştir. MDM araçları, kurumsal veya tüketicilerin sahip olduğu mobil cihazlarda hem şirkete ait hem de çalışanlara ait (BYOD) cihazlar için kullanılır. BYOD için Tüketici Talebi, özellikle işverenlerin ve çalışanların mobil cihazlara uygulanması gereken kısıtlama türleriyle ilgili farklı beklentileri olduğundan, artık MDM için daha fazla çaba ve hem cihazlar hem de bağlandıkları kuruluş için daha fazla güvenlik gerektirmektedir.
Bir ağdaki tüm mobil cihazların verilerini ve yapılandırma ayarlarını kontrol edip koruyarak MDM, destek maliyetlerini ve iş risklerini azaltabilir. MDM‘in amacı, bir mobil iletişim ağının işlevselliğini ve güvenliğini optimize ederken, maliyeti ve kesinti süresini en aza indirmektir.