15 1 0 4000 1 https://haktanbozer.com.tr 300

Mesh Topolojisi

Mesh topolojisi, ağdaki bütün uçların birbirine bağlı oldukları bir topoloji türüdür. Bu topoloji, karmaşık topoloji olarak da adlandırılır. Mesh de herhangi bir dağıtıcının kullanılmasına gerek yoktur. Çünkü her bilgisayar arasında mutlak bir bağlantı mevcuttur. Diğer bir yandan routing işlemi, mesh de önemli bir paya sahiptir. Yani veri paketlerinin izleyeceği yollar daha önceden tanımlanmış olmalıdır.

Bu topoloji en güvenli ağ topolojisidir. Her nokta arasında bağlantı olduğu için veri aktarımı gizli yapılabilir. Örneğin; iki bilgisayar arasında veri alış verişi gerçekleşirken diğer bilgisayarlar bu verileri göremezler.

Mesh tipi ağlarda iletişim her zaman vardır. Bu ağda herhangi bir bilgisayarın bozulması sadece o bilgisayarı etkiler. Yine herhangi bir kablonun kopması durumunda ağ çalışmaya devam eder, hiçbir bilgisayar ağ dışı kalmaz. Bu yüzden iletişim kopmasının tehlikeli olduğu durumlarda bu ağ tercih edilir.

Mesh aynı zamanda kısa cevap zamanı sağlar. Hızlı olmasından ve yedekleme sağlamasından dolayı hat çöküntülerine karşı da dayanıklı bir yapıya sahiptir.

Mesh belirtilen bu avantajlarının yanında bazı dezavantajlara da sahiptir. Bağlantı kurulacak bilgisayar sayısı arttıkça kablo sayısı da katlanarak artar. Bu da karmaşıklığı ve maliyeti arttırır. Çünkü her yeni bir bilgisayar ile ağdaki diğer bilgisayarlar arasında ayrı ayrı hatlar kurmak gerekecektir. Bu yüzden mesh bağlantısı büyük çaplı ağlarda tercih edilmez. Daha çok özel durum gerektiren yerlerde ve küçük ağlarda kullanılır. Sınırlı bir kullanım alanına sahiptir.

 

Alıntıdır.

Paylaş:
Ulam:Nedir?
Önceki Yazı
Ağ Sistemlerinde Konnektör Nedir?
Sıradaki Yazı
UTP Kablo