15 1 0 4000 1 https://haktanbozer.com.tr 300

UEFI nedir?

UEFI veya açılımı ile Unified Extensible Firmware Interface (Türkçe çevirisi ile Birleşik Genişletilebilir Ürün Bilgisi Arabirimi) bir işletim sistemi ile platform ürün yazılımı arasında bir yazılım arabirimi tanımlayan bir özelliktir. UEFI, başlangıçta IBM PC uyumlu tüm kişisel bilgisayarlarda bulunan Temel Giriş / Çıkış Sistemi (BIOS) ürün yazılımı arabiriminin yerini alır; çoğu UEFI ürün yazılımı uygulaması, BIOS hizmetleri için eski destek sağlar. UEFI, işletim sistemi kurulu olmasa bile uzaktan tanılama ve bilgisayarların onarımını destekleyebilir.

 

Intel, orijinal EFI veya açılımı ile Extensible Firmware Interface (Türkçe çevirisi ile Genişletilebilir Ürün Yazılımı Arabirimi)  spesifikasyonunu geliştirdi. EFI’nin uygulamalarından ve veri formatlarından bazıları Microsoft Windows’dakileri yansıtmaktadır. 2005 yılında UEFI, EFI 1.10’u (EFI’nın son sürümü) onayladı. Birleşik EFI Forumu, UEFI şartnamesini yöneten bir endüstri organıdır.

 

EFI için orijinal motivasyon, 1990’ların ortalarında ilk Intel-HP Itanium sistemlerinin erken gelişimi sırasında geldi. BIOS sınırlamaları (16 bit işlemci modu, 1 MB adreslenebilir alan ve PC AT donanımı gibi), Itanium’un hedeflediği daha büyük sunucu platformları için fazla kısıtlayıcı hale geldi. Bu endişeleri ele alma çabası 1998’de başladı ve başlangıçta Intel Boot Initiative olarak adlandırıldı. Daha sonra Genişletilebilir Ürün Yazılımı Arabirimi (EFI) olarak yeniden adlandırıldı. Temmuz 2005’te, Intel, sürüm 1.10’daki EFI spesifikasyonunu geliştirmeyi bıraktı ve şartnameyi Birleşik Genişletilebilir Ürün Yazılımı Arabirimi (UEFI) olarak geliştiren Birleşik EFI Forum’a katkıda bulundu. Orijinal EFI spesifikasyonu, yalnızca EFI tabanlı ürünler için lisans sağlayan Intel’e aittir, ancak UEFI spesifikasyonu UEFI Forumu’na aittir. UEFI spesifikasyonunun 2.1 sürümü, 7 Ocak 2007’de yayımlandı. Şifreleme, ağ kimlik doğrulaması ve kullanıcı arayüzü mimarisi (UEFI’da ‘İnsan Arayüzü Altyapısı’) eklendi. En son UEFI spesifikasyonu, sürüm 2.7, Mayıs 2017’de onaylandı. Tiano ilk açık kaynaklı UEFI uygulamasıydı ve 2004 yılında Intel tarafından piyasaya sürüldü. Tiano o zamandan beri EDK ve EDK2’nin yerini aldı ve şimdi TianoCore topluluğu tarafından sürdürülüyor. Aralık 2018’de Microsoft, Microsoft Surface ve Hyper-V ürünlerinde kullanılan bir TianoCore EDK2 çatalı olan Project Mu’yı duyurdu. Proje, Firmware fikrini Hizmet olarak teşvik etmektedir.

 

EFI spesifikasyonu tarafından tanımlanan arayüz, platform bilgisi içeren veri tablolarını ve işletim sistemi yükleyici ve işletim sistemi için mevcut olan önyükleme ve çalışma zamanı servislerini içerir. UEFI bellenimi, geleneksel bir BIOS sistemine göre birkaç teknik avantaj sağlar

  • Bir GUID Partition Table (GPT) ile büyük diskleri (2 TB’ın üzerinde) kullanabilme
  • CPU bağımsız mimari
  • CPU bağımsız sürücüler
  • Ağ özelliği de dahil olmak üzere esnek işletim öncesi ortam
  • Modüler tasarım
  • Geri ve ileri uyumluluk

As of version 2.5, processor bindings exist for Itanium, x86, x86-64, ARM (AArch32) and ARM64 (AArch64). Only little-endian processors can be supported. Unofficial UEFI support is under development for POWERPC64 by implementing TianoCore on top of OPAL, the OpenPOWER abstraction layer, running in little-endian mode. Similar projects exist for MIPS and RISC-V. As of UEFI 2.7, RISC-V processor bindings have been officially established for 32-, 64- and 128-bit modes.

 

Standart PC BIOS, 16 bit işlemci modu ve 16 bit Intel 8088 işlemci kullanan IBM 5150 tabanlı tasarıma bağlı olarak 1 MB adreslenebilir bellek alanıyla sınırlıdır. Buna karşılık, bir UEFI ortamındaki işlemci modu 32 bit (x86-32, AArch32) veya 64 bit (x86-64, Itanium ve AArch64) olabilir. 64-bit UEFI ürün yazılımı uygulamaları, önyükleme yürütme ortamındaki uygulamaların makinenin tüm belleğine doğrudan erişim sağlamak için 64 bit adresleme kullanmasını sağlayan uzun modu destekler.

 

UEFI, ürün yazılımı ve işletim sistemi yükleyicisinin (veya çekirdeğinin) boyut uyumlu olmasını gerektirir; örneğin, 64 bitlik bir UEFI ürün yazılımı uygulaması yalnızca 64 bitlik bir işletim sistemi (OS) önyükleyici veya çekirdeği yükleyebilir. Sistem “Boot Services” den “Runtime Services” a geçiş yaptıktan sonra, işletim sistemi çekirdeği devralacak. Bu noktada, çekirdek, isterse işlemci modlarını değiştirebilir, ancak bu, çalışma zamanı hizmetlerinin kullanımını engeller (çekirdek tekrar geri dönmediği sürece). 3.15 sürümünden itibaren, Linux çekirdeği, x86-64 CPU’larda çalışan 32 bit UEFI ürün yazılımı uygulamalarında önyüklenecek 64 bit çekirdekleri destekler ve UEFI teslim yükü gereksinimi olarak UEFI teslim desteği ile sağlanır. UEFI devir teslim protokolü, çekirdek ve UEFI önyükleme yükleyicileri arasındaki UEFI başlatma kodunu tekilleştirir ve başlatma işlemini yalnızca Linux çekirdeğinin UEFI önyükleme saplaması tarafından gerçekleştirilir.

 

Ana önyükleme kaydı (MBR) kullanan standart PC disk bölümleme şemasına ek olarak, UEFI ayrıca, MBR sınırlamalarının çoğundan muaf olan GUID Bölümleme Tablosu (GPT) adlı yeni bir bölümleme şemasıyla da çalışır. Özellikle, disk bölümlerinin sayısı ve büyüklüğü üzerindeki MBR limitleri (disk başına dört birincil bölüm ve disk başına 2 TiB (2 x 240 bayt)) gevşetilir. Daha spesifik olarak, GPT, 8 ZiB (8 × 270 bayt) maksimum disk ve bölüm boyutuna izin verir.

 

Kaynakça https://en.wikipedia.org/wiki/Unified_Extensible_Firmware_Interface

Paylaş:
Ulam:Nedir?
Etiket:,
Önceki Yazı
Proxy Nasıl Kullanılır?
Sıradaki Yazı
İkinci El Dizüstü Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler