15 1 0 4000 1 https://haktanbozer.com.tr 300

Web Framework Nedir?

İngilizce hali ile Web Framework (WF), Türkçe hali ile Web Çerçevesi, veya İngilizce hali ile Web Application Framework (WAF), Türkçe hali ile web uygulaması çerçevesi, web hizmetleri, web kaynakları ve web API’leri dahil olmak üzere web uygulamalarının geliştirilmesini desteklemek için tasarlanmış bir yazılım çerçevesidir. WF, World Wide Web üzerinde web uygulamaları oluşturmak ve dağıtmak için standart bir yol sağlar. WF, web geliştirmede gerçekleştirilen ortak faaliyetlerle ilişkili ek yükü otomatikleştirmeyi amaçlar. Örneğin, birçok WF, veritabanı erişimi, şablon oluşturma çerçeveleri ve oturum yönetimi için kitaplıklar sağlar ve bunlar genellikle kodun yeniden kullanımını sağlar. Genellikle dinamik web sitelerinin geliştirilmesini hedefleseler de, statik web sitelerine de uygulanabilirler.

 

Tarihçesi

World Wide Web‘in tasarımı doğası gereği dinamik olmadığından, erken hiper metin, web sunucularında yayınlanan elle kodlanmış HTML metin dosyalarından oluşmaktaydı. Yayınlanan sayfalarda yapılacak her türlü değişiklik, sayfaların yazarı tarafından yapılmalıdır. 1993 yılında, kullanıcı girdilerini yansıtan dinamik bir web sayfası sağlamak için harici uygulamaları web sunucularıyla arayüzlemek için İngilizce hali ile Common Gateway Interface (CGI), Türkçe hali ile Ortak Ağ Geçidi Arayüzü standardı tanıtılmıştır.

Bununla birlikte, her istek ayrı bir süreç başlattığından, CGI arayüzünün orijinal uygulamalarının sunucu yükü üzerinde tipik olarak olumsuz etkileri görülmüştür. Daha yeni uygulamalar, sunucu kaynaklarındaki ayak izini azaltmak ve genel bir performans artışı sağlamak için diğer tekniklerin yanı sıra kalıcı süreçleri kullanmaktadır.

1995 yılında, tam entegre sunucu/dil geliştirme ortamları ilk kez ortaya çıkmıştır. ColdFusion, PHP ve Active Server Pages gibi web’e özgü yeni diller tanıtılmıştır.

Dinamik web sayfaları oluşturmaya yönelik dillerin büyük çoğunluğunda ortak görevlere yardımcı olacak kitaplıklar bulunsa da, web uygulamaları genellikle HTML formatına dönüşüm gibi belirli görevler için belirli kitaplıklar gerekmektedir (örneğin, Jakarta Server Faces).

1990’ların sonlarında, genellikle web geliştirme için yararlı olan birden çok kitaplığı web geliştiricilerinin kullanması için tek bir uyumlu yazılım yığınında toplayan olgun, “tam yığın” çerçeveler ortaya çıkmaya başladı. Bunun örnekleri arasında ASP.NET, Java EE, WebObjects, web2py, OpenACS, Catalyst, Mojolicious, Ruby on Rails, Laravel, Grails, Django, Zend Framework, Sails.js, Yii, CakePHP ve Symfony sayılabilir.

 

Alıntıdır
Paylaş:
Ulam:Nedir?
Önceki Yazı
SDS Nedir?
Sıradaki Yazı
Web Application Firewall Nedir?