15 1 0 4000 1 https://haktanbozer.com.tr 300

Mi Band Adım Sayacı Nasıl Çalışır?

1. Mi Band adım sayısını nasıl hesaplıyor?

Cihazın içinde Analog Device firmasına ait ADXL362 MEMS adında 3-Boyutlu bir ivmeölçer var [1]. Adımlar bu ivmeölçerden gelen verilere göre hesaplanıyor. [2]’de yazılanlara göre artık çoğu cihazda bulunan bu askeri seviyedeki ivmeölçerlerden gelen verilerden hareketinizin gücü hesaplanıyor. Bu güç daha sonra MET’e (Metabolic Equivalent, Metabolik Eşdeğer) dönüştürülüyor. Bir birimin başka bir birime dönüştürülmesi gibi düşünün. Biliminsanları insan vücudunun belli aktivitelerdeki (yürüme, koşma vs.) ortalama MET değerlerini daha önceden belirlediği için adım sayısını bulmak kolay oluyor. Muhtemelen burada şuna benzer bir algoritma çalışıyor;

ürettiğiniz toplam MET / bir adım için gerekli MET = adım sayısı

Yani her bir adım için gerekli MET’i ürettiğinizde sayaç 1 artıyor. Bir diğer deyişle 3-Boyutlu algılayıcı bizim ürettiğimiz aktivitenin yoğunluğunu ölçüyor ve adım sayısı buna orantılanarak belirleniyor. Yine yazıya göre bu ölçüm “pedometer” denilen adım ölçerlerden daha doğru sonuç veriyor çünkü pedometer sallanan kolumuzun sarkaç hareketlerini takip ederek adım sayısını belirlemeye çalışıyor. Biz insanlar robot olmadığımıza göre bu tip bir ölçüm çok özel bir duruma karşılık geldiğinden doğruluğu daha şüpheli hale geliyor.

Yazılanlara göre iddia bu, ancak iki günlük kullanımda şunu fark ettim ki zaman zaman adım atmadan sadece el ve/veya vücudumu hareket ettirsem bile bazen adım sayar artıyor. Muhtemelen bu hareketlerim sırasında bir adıma denk gelen güç ürettiğim için Mi Band sayacı bir arttırıyor. Bunu da sanırım anlayışla karşılamak lazım çünkü bu cihaz sadece bilekten aldığı verilerle adımlarımızı hesaplamaya çalışıyor. Bilek, gövde, ayak bileği gibi 3 farklı yerden veri alabilse sanırım hesap çok daha doğru olurdu.

2. Mi Band neden adımlarımı doğru saymıyor?

1. madde buna kısmen açıklama getirmişti. Bir başka kaynak [3] ise hesaplamaları şunlara göre temellendirmiş; kollun sallanma hareketi, uzun adımlar atılması, vücut hareketleri, yürünen yolun düzlüğü ve yolun eğimine göre Xiaomi’nin geliştirdiği algoritmaya göre adım sayıları hesaplanıyor demiş. 1. maddede algoritma üstü çok kapalı anlatılmıştı ve sanki elin sallanma hareketi hiç dikkate alınmıyor gibi anlaşılıyordu. Bu kaynak aslında aktivitenin yoğunluğu hesaplanırken temel olarak nelerin dikkate alındığını izah etmiş.

Açıklama şöyle devam ediyor, eğer kol hareketleriniz belirgin değil veya adımlarınız yeterince uzun değil yani kısaysa, bileklik aktiviteyi tam olarak hesaplayamaz ve bu da sayacın yanlış saymasına sebep olabilir demiş. Bu açıklama aslında neden kapalı alanda özellikle ev gibi daha küçük mekanlarda adımların biraz hatalı sayıldığını kimi zaman eksik ya da fazla olduğunu açıklıyor gibi duruyor.

3. Mi Band neden yürürken anlık olarak adımlarımı göstermiyor?

Yeni kullanıcı olsam da bu benim sık sık başıma geliyordu. Bazen adım atarken ekrandan sayaca bakıyordum ve sayaç olduğu gibi duruyordu. Hatta ilk aldığımda acaba donanımsal bir problem mi var diye düşünmedim de değil. Yine [3]’e göre bunun bir sebebi varmış. Adım sayarın yanlış aktiviteleri adımmış gibi saymaması için Mi Band ilk 10 adımınızdan sonra adımları saymaya başlıyormuş. İlk 10 adımdan sonra ekranda adımları gerçek zamanlı olarak görebiliyormuşuz. Ben 10 adımdan fazla atsam bile bileklik ekranının tepkisiz kaldığını gördüm. Bu eşiğin 10 adım olduğunu düşünmüyorum ya da benim 10 adım olarak saydığım aktiviteyi bileklik belki de madde 2’de belirtilen nedenlerden dolayı eksik sayıyor da olabilir.

Algoritmanın nasıl çalıştığını bilmiyorum, düşünün ki 5 kez uygun adım attıktan sonra 6. adımım çok kısaydı ve bu sebeple algoritma yürümediğimi düşündü sonra 7. adımda nizami olarak adım atınca belki bu 10 adım kuralı sıfırdan tekrardan başladı ve 16. adımdan sonra adımlarımı saymaya başladı ama kim bilir belki de ilk 5 adımım güme gitti. Bilmiyorum ama bunun gibi çeşitli kaçınılmaz sebeplerle adımlar bazen eksik bazen fazla sayılıyor olabilir.

4. Cihazın doğruluğunu nasıl test edebilirim?

Ben bunun için 2 yöntem denedim.

4.1. Telefona kurduğum adım sayan bir programla karşılaştırdım.
Bina içi ve dışında yaptığım test yürüşünde Mi Band ile programdan aldığım veriler oldukça tutarlıydı. 1200 küsür adım attığım bu test yürüyüşünde telefondaki program Mi Band’a göre 123 adım fazla saymıştı. Bunu da normal karşılamak gerek çünkü telefon ile adım saymak bilekliğe göre daha zor bir iş. Emin olmak için 20 adımlık testlerde Mi Band 19-20 adım gösterirken telefondaki uygulama 22-23 adım gösteriyordu. Bu da telefondaki uygulamanın neden 123 adım fazla gösterdiğini açıklıyordu.

4.2. Adımlarımı saydım
Bu yöntemde adım atarken içimden adımlarımı saydım. Bina dışında 100, 300, 500 ve 1000 adımlık testler yaptım. Tüm testlerde Mi Band 3 hemen hemen doğru sonuçlar gösterdi. Genelde 5-25 fazla adım sayıyordu. Sayarken ben bile hata yapmış olabilirim, 1000’e kadar sayarken yeterince konsantre olmak gerekiyor.

Sonuç olarak şunu fark ettim Mi Band’ın adım sayar performansını test etmek istiyorsanız bina dışında bir yürüyüş gerçekleştirerek bunu test edin. Bina içinde, odalar arasında geçişlerde, oda içindeki hareketlerde veya merdiven üzerinde ilerlerken Mi Band’ın 1 ve 2’de açıklanan yönteme göre şaşırma potansiyeli var. Eğer bina dışındaki testinizde Mi Band 3 tutarlı olarak adımlarınızı sayıyorsa cihazınızda donanımsal ya da yazılımsal bir problem yok demektir. Bina, oda içindeki hareketlerdeki hatalara çok da takılmayın. Önemli olan cihazın bize ortalama bir değerde fikir vermesi ve zaman çizgisinde kendimizi bir önceki güne, haftaya veya aya göre kıyaslayabilmemiz. Geçen aya göre hareket sayım artmış mı azalmış mı?

Bu bağlamda adım sayısını aslında aktivite sayısı olarak söylemek daha doğru olurdu ama ticari olarak bunu söylemek sanırım çok karlı olmazdı. Adım saydığını iddia etmek ticari olarak daha büyük bir hedef ki aslında bileklik %80-90 oranında da bunu doğru yapıyor. En azından şu an için düşümcem bu şekilde.

 

Alıntıdır
Paylaş:
Ulam:Diğer
Etiket:, , ,
Önceki Yazı
Demirdöküm Neva Arıza Tanımları Muhtemel Sebep ve Çözümleri
Sıradaki Yazı
Oksimetre Nedir?